Arodbiedrības un Saeima

17. oktobrī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) pārstāvji piedalījās divu Saeimas komisiju apvienotajā sēdē, kurā apsprieda ar valsts budžetu saistītus jautājumus. Par atzīstamu LBAS panākumu uzskatāmas atsevišķas pozīcijas labklājības budžetā, kas saistās ar bezdarbnieku pabalsta izmaksas termiņu, iemaksām otrajā pensiju līmenī un izmaksu apmēru ierobežojuma samazināšanu maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstam.

Sociālo un darba lietu komisija un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija kopīgi izskatīja divus jautājumus: par likumprojektā par valsts budžetu 2013. gadam paredzēto finansējumu labklājības jomai un par valsts budžeta 2013. gadam un vidēja termiņa budžeta ietvaru veselības aprūpes budžetam.

Ziņotājas bija – labklājības ministre I. Viņķele un veselības ministre I. Circene, no arodbiedrību puses sēdē piedalījās LBAS priekšsēdētājs P. Krīgers, LVSADA priekšsēdētājs V. Keris un LBAS sociālo jautājumu eksperte I. Homko. Piedalījās arī LDDK un citu nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Arodbiedrību pārstāvji izteica jautājumus par neskaidrajām pozīcijām un par nepieņemamajām lietām, kas ir saistītas ar abu virzienu budžetiem. LBAS vēlreiz informēja Saeimas deputātus par priekšlikumiem valsts budžetam, kurus jau pirms divām nedēļām nosūtīja deputātiem rakstveidā. LBAS atgādināja, ka ir izteikuši priekšlikumu straujāk mazināt nodokļus darbaspēkam, ko paši deputāti arī atzīmēja par pareizu. Taču deputāti kā bezmaz vienīgo iespēju samazināt nodokļus darbaspēkam minēja tikai iedzīvotāju ienākuma nodokļa mazināšanu.

LBAS priekšsēdētājs P. Krīgers: „Diemžēl deputāti neskatās kompleksi – gan uz neapliekamā minimuma paaugstināšanu līdz vismaz 70 latiem, gan atvieglojumu par apgādībā esošu personu palielināšanu līdz vismaz 90 latiem. Mēs uzsvērām arī arodbiedrību prasību samazināt valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmi darbiniekam 2013.gadā no 11 uz 9 %, kas arī būtu darbaspēka nodokļu samazinājums, bet kārtējo reizi saņēmām atbildi no Labklājības ministrijas, ka tas nav iespējams, jo sociālajā budžetā trūkst līdzekļu. Kaut gan atceros, kad ieviesa šo palielinājumu, tad to dēvēja par krīzes pārvarēšanai nepieciešamu īstermiņa pasākumu.”

Arodbiedrību pārstāvji atzīst, ka no deputātiem bija gaidījuši lielāku ieinteresētību – gan budžeta izskatīšanā, gan arodbiedrību priekšlikumu uzklausīšanā. Tradicionāli par arodbiedrību priekšlikumiem lielāku interesi izrādīja opozīcijas partijas. Pozīcijas pārstāvji visu laiku atrunājās, ka valstij nav naudas. LBAS priekšsēdētājs atkārtoti uzsvēra nepieciešamību tikties ar deputātu frakcijām un vēlreiz izrunāt visus arodbiedrību priekšlikumus tieši Saeimas politiskās atbildības un darbības gaismā.

LVSADA priekšsēdētājs V. Keris sēdē ļoti pamatoti norādīja uz to, ka Veselības ministrijas sagatavotajā ziņojumā par budžetu ir pretrunas ar valdības rīcības plānu, jo tas paredz katru gadu papildus finansējumu veselības aprūpei, un 2014. gadā sasniegt 4,5% no IKP.

P. Krīgers: „Diemžēl VM ziņojumā 4,5% līmenis tika iezīmēts tikai 2020. gadā. Arī mūsu veselības ministre diemžēl nespēja atbildēt uz arodbiedrību jautājumu, vai ministrijai un valdībai ir saistošs valdības rīcības plāns vai nav. Divas reizes uz šo jautājumu nav spējis atbildēt arī Ministru prezidents. Tas liek šaubīties par Latvijas valsts plānošanas sistēmu kopumā, ieplānoto pasākumu un uzdevumu atbilstību ikdienas situācijai.

Taču jāatzīmē pozitīvais – Labklājības ministrijas budžetā ir iezīmētas atsevišķas pozīcijas, kas ir tuvas arodbiedrību pozīcijai – gan saistībā ar bezdarbnieku pabalsta izmaksas termiņu, gan iemaksām otrajā pensiju līmenī, gan izmaksu apmēru ierobežojumu samazināšanu maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstam. Tā kā mēs nevaram teikt, ka mūsu darbs, kas ir noritējis līdz šim, būtu bez rezultāta, bet, protams, darbs ir jāturpina, lai mēs sasniegtu maksimālo rezultātu, un mēs varētu panākt pēc iespējas vairāku nozaru arodbiedrību, gan mūsu speciālistu izteikto priekšlikumu valsts budžetam realizāciju.”

Vēl šajā kategorijā:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *