Jautājums Nilam Ušakovam

Viena no pēdējo nedēļu vērā ņemamākajām starptautiskajām aktualitātēm, bez šaubām, ir tā saucamā „vāverīšu dumpja” (pankroka grupas Pussy Riot) prāva Krievijā – domājams, nevienam vairs nav sevišķi jāpaskaidro, par ko te ir runa. Neliela huligānisma akta, kura mērķis bija Vladimira Putina režīma un pareizticīgās baznīcas atbalsta tam nosodījums, veicējas – trīs jaunas meitenes jau ir saņēmušas neadekvāti lielu sodu un tuvāko laiku acīmredzot pavadīs kolonijā, bet vēl divas grupas dalībnieces izsludinātas meklēšanā.

biedrība PROGRESĪVIE

“Šis process nenoliedzami ir Krievijas autoritārā režīma paraugprāva pret opozīciju,” uzskata biedrības PROGRESĪVIE valdes loceklis Ervins Labanovskis. “Un diemžēl, kā jau daudziem Krievijā, arī šīm meitenēm nav iespēju tikt pie taisnīgas tiesas.”

Politiķu un viņu pārstāvēto partiju attieksme pret notikumiem ārpus Latvijas liecina par iespējamo rīcību līdzīgos gadījumos arī šeit Latvijā, tādēļ, kā uzskata PROGRESĪVIE, ļoti nozīmīgi ir zināt šo nostāju jau iepriekš. Demokrātija ir vērtība, kuru politiskie spēki parasti piesauc ikkatrā kampaņā un vēlēšanu programmā, taču starpvēlēšanu periodā bieži vien pilsoniskā sabiedrība un demokrātija tiem kļūst par otršķirīgu jautājumu. Atzīstama ir LR Ārlietu ministrijas nostāja gadījumā ar minēto prāvu, kas gan (kā jau to varēja gaidīt) tika negatīvi uztverta Kremlī.

“Šajos apstākļos ir vērts atcerēties,” atgādina biedrības PROGRESĪVIE valdes loceklis Jānis Džerijs Šterns, “ka vienai no Latvijas lielākajām partijām – Saskaņas Centram ir sadarbības līgums ar Vienoto Krieviju, kas ir Krievijas politiskā režīma veidotāja un uzturētāja. Protams, diez vai Nils Ušakovs ir paredzējis to šobrīd publiski pieminēt.”

Apzinoties, ka politiķi bieži vien neērtus jautājumus mēdz noklusēt, biedrība PROGRESĪVIE vēlas uzdot tiešu jautājumu SC priekšsēdētājam Nilam Ušakovam: vai sadarbība ar politisko spēku, kas represīvi izturas pret demokrātisko opozīciju, sagroza vēlēšanu rezultātus un izkliedējis pat ilūziju par vārda brīvību Krievijā, ir Saskaņas Centram kā sevi par demokrātisku sludinošai partijai piestāvoša rīcība? Kā Saskaņas Centrs vērtē savu partneru – Vienotās Krievijas izveidoto režīmu kaimiņvalstī un vai ko līdzīgu partija vēlas redzēt arī Latvijā?

Vēl šajā kategorijā:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *