Atgādinājums partijām

Lai jaunās valdības deklarācijā iekļautu Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai (LBAS) dotos solījumus, vakar LBAS nosūtījusi vēstules tām politisko partiju apvienībām, kuras pirms vēlēšanām parakstīja saprašanās memorandu par LBAS prasībām. Vēstuli saņēmis arī Latvijas Prezidents V. Zatlers un premjera kandidāts V. Dombrovskis.

LBAS vēstulē Valsts prezidentam aicina viņu sarunās ar 10. Saeimā iekļuvušo politisko partiju apvienību pārstāvjiem un nākamajiem premjera kandidātiem ņemt vērā LBAS prasības, lai nodrošinātu saprašanās memorandu īstenošanu un sabiedrībai būtisko jautājumu risināšanu.

Memorandu tautsaimniecības sadaļā LBAS ar politiskajām partijām vienojās, ka jāierobežo ēnu ekonomika, primāro uzmanību pievēršot cēloņiem, nevis sekām, kā arī jācenšas saglabāt samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes. Tāpat visi iepriekš minētie politiskie spēki vienojās grozīt budžeta un finanšu vadības principus, valstī ieviešot vidēja termiņa valsts budžeta plāna izstrādi, radot pamatu iepriekšējās vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem un Eiropas Centrālo banku pārskatīšanai. Partijas piekrita, ka jāizmanto visi Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus, un tie jāizlieto tautsaimniecības aktivizēšanai.

Saprašanās memorandos minēts, ka pakāpeniski jāpalielina iedzīvotāju neapliekamais minimums līdz iztikas minimuma līmenim, kā arī jāsamazina nodokļu slogs cilvēkiem ar maziem un vidējiem ienākumiem, ieviešot progresīvā nodokļa likmju skalas sistēmu. Politiskās partijas apņēmušās izstrādāt un īstenot iniciatīvas, lai saglabātu esošās darba vietas un nepieļaut vēl lielāku bezdarbnieku skaita pieaugumu, – par to, ka atbalsts jāsniedz, lai nezaudētu darbu, nevis tikai darba zaudēšanas gadījumā.

Politiskās partijas apņēmās atbalstīt LBAS prasības darba samaksas, nodokļu, izglītības, nodarbinātības, valsts pārvaldes, kultūras, pilsoniskas sabiedrības veidošanas jautājumos. Memoranda sadaļā par sociālo dialogu uzsvērts, ka svarīgi ir nelikt šķēršļus darba koplīgumu pildīšanai, kā arī darba koplīgumos noteiktās izmaksas iekļaut attaisnojamos izdevumos. Politiskās partijas piekrita, ka jāturpina attīstīt trīspusējo valsts, darba devēju un arodbiedrību sadarbību nacionālajā, nozaru un reģionu līmenī, kā arī jāaktivizē Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) darbs, un NTSP panāktās vienošanās bez grozījumiem jāiestrādā attiecīgajos likumos un normatīvajos aktos.

Vēl šajā kategorijā:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *